Výroba zmrzliny
Výroba zmrzliny
Co budeme potřebovat?
• 500 g
ramů (půl kila) jahod
• 1 banán
• trochu smetany nebo mléka (cca. 200 ml.)
• trochu moučkového cukru
Jak teda na to:
Fáze první: Jahody necháme vcelku, dáme je do nějaké větší misky a zasypeme lžící cukru. Lehce a opatrně promíchneme, aby se jahody trochu obalily cukrem, ale abychom je nerozmačkali. Do téže mísy dáme i oloupaný banán a mísu dáme do mražáku kde musí zůstat několik hodin, dokud nejsou jahody totálně zmzlé, tzv. úplně na kost. Může to být třeba i přes noc. Po asi hodině mražení je vhodné namrzlé jahody v míse trochu promíchat aby se od sebe oddělily (v této fázi to ještě jde) a později se nám "neslepily". Fáze druhá: Totálně zmražené jahody i na kousky nakrájený banán dáme do mixéru, použijeme kuchyňského robota a sekací nože, podobně jako bychom sekali maso. Pozor, v normálním mixéru s metličkami ani s ponorným mixérem to nepůjde, spíše je jen zničíte! Nejdříve několikrát přerušovaně mixneme, abychom ty největší kusy jahod rozmlátili a pak už mixujeme tak dlouho, aby vznikla jemná ledová jahodová drť. To trvá cirka půl minuty, plus mínus. Pokud je to nutné, stěrkou sundáme jahody z okraje nádoby. Potom přikápneme trochu smetany, přisladíme podle chuti (já dávám 2 lžíce), zamícháme a opět mixujeme. Za stálého a rychlého mixování velmi pomalu přiléváme smetanu až dosáhneme požadované konzistence (spíše trochu řidší, protože zmrzlina pak v ledici ještě ztuhne). A naše zmrzlina je na světě. Můžeme ji konzumovat okamžitě nebo ji dát do nějaké umělohmotné misky, dobře zavřít, a uložit do mrazničky. Dobrou chuť.
blbče
(-, 28. 8. 2011 21:52)